Na pitanje treba li žvakati žvakaće gume ili one loše utječu na naše zube nažalost nema jednostavnog odgovora, ono je tema brojnih rasprava i znanstvenih istraživanja. Najvažniji faktor koji određuje kakve će posljedice žvakanje žvakaće gume imati na zdravlje naših zuba i oralno zdravlje je njen sastav, primarno sadrži li žvakaća guma šećer ili umjetni zaslađivač.
Od čega se zapravo sastoji žvakaća guma?
-
Elastomeri – Sintetičke tvari nalik gumi koje čine gumu za žvakanje.
-
Smole – Dodani su biljni ili sintetički sastojci kako bi guma ostala kompaktna.
-
Vosak ili ulja – Pomažu da guma bude mekana i za žvakanje kada se zagrije.
-
Fileri – Sastojci poput kalcijevog karbonata mogu pomoći u dodavanju teksture.
-
Aroma – Prirodni ili umjetni sastojci koji joj daju onaj prepoznatljivi mentasti ili voćni okus.
-
Konzervansi – Oni se dodaju radi produljenja roka trajanja. Najpopularniji izbor je organski spoj koji se zove butiliranihidroksitoluen (BHT).
-
Zaslađivači – Gume se mogu zasladiti prirodnim šećerima (npr. šećer od trske, šećer od repe i kukuruzni sirup) ili zamjenama za šećer poput šećernih alkohola, aspartama itd.
Žvakaće gume bez šećera
Žvakaće gume bez šećera u sastavu imaju umjetne zaslađivače (sladila). To su npr. šećerni alkoholi: eritritol, ksilitol ili sorbitol. Istraživanja su pokazala da najbolje “protukarijesno” djelovanje ima ksilitol. Ksilitol je prirodni zaslađivač dobiven iz brezine kore. Ksilitol ima slatki okus, ali za razliku od šećera ne pretvara se u ustima u kiseline koje uzrokuju karijes. Istraživanja su pokazala da ksilitol pomaže u sprječavanju lijepljenja bakterija plaka na površinu zuba, a može i pomoći nadomještanju minerala u zubnoj caklini. Nadalje, istraživanja su pokazala da statistički značajno može smanjiti broj loših bakterija (Streptococcus mutans) i povećati broj dobrih bakterija u ustima. Međutim, sorbitol je najčešće korišteni zaslađivač u gumama bez šećera jer je jeftiniji od ksilitola. Treba napomenuti da šećerni alkoholi poput ksilitola također mogu uzrokovati probavne smetnje ako se konzumiraju u velikim količinama.
Žvakaće gume sa šećerom
S druge strane, žvakaće gume zaslađene šećerom upravo zbog prisutnosti šećera postaju izvor hrane i energije bakterijama i razlog pada pH sline. Kiseli pH sline odgovara metabolizmu bakterijama i demineralizaciji cakline te posljedično nastaju uvjeti pogodni za razvoj karijesa. Tako žvakanje žvakaće gume sa šećerima povećava rizik od razvoja karijesa i o njima treba razmišljati isto kao i svim ostalim slatkim poslasticama jer su zubi izloženi djelovanju šećera dulje vrijeme. Posebno su u opasnosti djeca jer nerijetko vole konzumirati i više komada žvakaćih guma odjednom, što oslobađa još veće količina šećera. Žvakaće gume sa šećerom i bomboni zaslađeni šećerom loš su izbor i trebalo bi ih umjereno konzumirati.
Prednosti žvakanja žvakaćih guma na zdravlje zuba
Glavna prednost žvakanja žvakaćih guma je pojačana produkcija sline. Kod konzumacije hrane dolazi do sniženja pH sline i posljedičnog razvoja procesa demineralizacije cakline (caklina u kiselom mediju pojačano gubi minerale). Zbog toga caklina postaje podložnija razvoju karijesa i eroziji površnog sloja zuba. Žvakanje žvakaćih guma pridonosi pojačanom izlučivanju sline. Veća količina sline ispire ostatke hrane iz usne šupljine, pomaže u uklanjanjem plaka (tankog ljepljivog filma na površini naših zuba) koji sadrži bakterije odgovorne za razvoj karijesa i parodontnih bolesti s površine zuba i vraća pH iz kiselog u normalno što ometa rast i razvoj bakterija.
Uvijek dati prednost žvakaćim gumama bez šećera!
Negativni učinci žvakanja žvakaćih guma
Žvakanje žvakaćih guma se ne preporuča osobama koje već imaju neke od simptoma temporomandibularnih poremećaja. Isto tako niti osobama koje pate od bruksizma. Česta konzumacija žvakaćih guma povećava naviku stalne aktivnosti mišića čeljusti što može pogoršati stanje istrošenosti zuba koje nastaje kao posljedica bruksizma, parafunkcijske noćne kretnje kao što je npr. škripanje i stiskanje zubi tijekom sna, ali može biti prisutno i u budnom stanju.
Negativan utjecaj ima i na zubne ispune (plombe), protetske radove i fiksne ortodontske aparatiće. Jedno od svojstava žvakaće gume je ljepljiva struktura. Kako se lijepi na površinu zuba, tako se lijepi i na površinu zubnih ispuna (plombe) i može uzrokovati njihovo ispadanje iz kaviteta silom koju stvara žvakanje. Ovaj efekt naročito može biti izražen kod plitkih ispuna bez dobre retencije i starih amalgamskih ispuna. Iz istog razloga ugroženi su i protetski radovi (krunice, mostovi) osobito ako su privremeno cementirani. Konzumiranje žvakaće gume uz nošenje ortodontskog aparatića vrlo je diskutabilno jer mogu uzrokovati odljepljivanje i/ili deformaciju dijelova aparatića.
Zbog učestalog žvakanja žvakaćih guma također može doći i do pretjeranog trošenja zubne cakline što utječe na visinu zagriza. Žvakaće gume koje sadrže prehrambene kiseline (dodaju se zbog okusa) mogu uzrokovati erozije zuba. Erozije zuba se javljaju kad kiselina otapa površinu tvrdog zubnog tkiva. One mogu biti uzrok preosjetljivosti zuba na podražaje (toplo, hladno). Ne sadrže sve žvakaće gume prehrambene kiseline i općenito govoreći žvakaća guma s okusom mente manje je erozivna od citrusnih i ostalih voćnih okusa.
I na kraju, ako volite žvakaće gume, savjetujem: Nemojte pretjerivati u njihovom konzumiranju, prednost dajte žvakaćim gumama bez šećera po mogućnosti sa ksilitolom i nikako nemojte zanemariti dobru oralnu higijenu!
Pročitajte više na: https://miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje/mogu-li-zvakace-gume-zamijeniti-cetkicu-i-pastu-za-zube-23517